Purentaelimistön toimintahäiriöt
Yleisesti purentaelimistöstä ja niiden toimintahäiriöistä
Purentaelimistö eli stomatognaattinen järjestelmä on tärkeä kokonaisuus, johon kuuluu leukanivelen lisäksi, purentalihakset, hampaat ja niitä ympäröivät kudokset. Purentaelimistö on mukana tärkeissä päivittäisissä tehtävissä kuten hengittämisessä, puhumisessa ja syömisessä. Purentaelimistön toimintahäiriöillä (eng. temporomandibular disorder tai TMD) tarkoitetaan yleisesti leukanivelen, purentalihasten ja niitä ympäröivien kudosten toimintahäiriöitä, kiputiloja ja sairauksia.
Toimintahäiriöt ja kiputilat ovat yleisiä, ja oireita esiintyy noin 25-50 % aikuisväestöstä. Hoitoon hakeutuu kuitenkin vain arviolta alle 10% henkilöistä. Tyypillisimmin purentaelimistön ongelmat alkavat 20-50 vuotiailla, ja naisilla on arvioilta jopa nelinkertainen riski kärsiä purentaelimistön ongelmista verrattuna miehiin. TMD jaetaan yleisesti toiminnallisiin lihasperäisiin syihin, rakenteellisiin nivelperäisiin syihin, sekä niiden yhdistelmiin. Yleisin syy purentaelimistön ongelmiin ja kiputiloihin ovat kuitenkin lihasperäiset toimintahäiriöt.
Yleiset oireet
Leukanivelestä tulevat äänet (esim. naksuminen ja rahina)
Leuan liikerajoitus, kipu tai leukojen väsyminen
Päänsärky tai kipuheijastelu kasvojen alueelle
Korvaoireet (esim. kipu ja tukkoisuus)
Nieluoireet kuten vaikeus niellä
Niska ja hartia seudun kivut
Huimaus
Altistavat tekijät
Hampaiden narskuttelu eli bruxismi
Leuan voimakas rasittaminen kuten purkan liiallinen syöminen tai kädellä leukaan nojaaminen
Negatiiviset psykologiset tekijät ja depressio
Naissukupuoli
Leukaan ja niskaan kohdistuneet traumat
Tietyt hampaisto tai purentaongelmat esim. avo- tai ristipurenta
Yleinen nivelten liikaliikkuvuus
Purentaelimistön toimintahäiriöiden hoitaminen
Ennen hoidon aloittamista on tietenkin tärkeätä arvioida potilaan ongelma ja sille altistavat tekijät, sekä ongelman vakavuus ja siitä aiheutuva haitta. On huomattu että yhdistelmä hoito tehoaa usein parhaiten. Purentaelimistön toimintahäiriöiden hoitaminen ensisijaisesti sisältää elämäntapa ohjeita kuten leuan rentoutusohjeita ja vähentämällä leukaan kohdistuvaa rasitusta mm. välttämällä leukaan nojailua ja liiallista purkan syömistä, sekä keskittymistä hyvään uni hygieniaan. Mikäli ongelmaan liittyy psykologisia tekijöitä, on myös niiden arviointi ja hoitaminen asiantuntijan avulla suositeltua. Akuuteissa kiputiloissa suositellaan usein lyhytkestoista tulehdus- ja kipu lääkitystä millä pyritään vähentämään kudoksista tulevaa kipua ja arkuutta. Lisäksi usein suositellaan kylmä- ja lämpöhoitoa. Mikäli potilaan historiassa esiintyy hampaiden narskuttelua, on syytä harkita purentakiskoja, joilla pyritään vähentämään hampaiden kulumista ja sekä purentalihaksiin kohdistuvaa rasitusta.
Lihasperäiset purentaelimistön toimintahäiriöt vastaavat usein hyvin manuaalisen terapian hoitojaksoon. Manuaalisella terapialla kuten kiropraktiikalla ja purentalihashieronnalla pystytään myös lievittämään oireita ja poistamaan lihasperäistä kireyttä. Kiropraktikot käyttävät usein myös leukaniveleen kohdistuvia venytys ja mobilisointi/manipulointi tekniikoita ja kotiharjoitteita millä pyritään palauttamaan nivelen normaali liikelaajuus ja vähentämään ympäröivien kudosten kireyttä, sekä välttämään ongelman uusiutumista.
Lähteet:
Carlsson GE. Epidemiology and treatment need for temporomandibular disorders. J Orofac Pain 1999;13:232-7
Okeson, J.P. (2013) Management of temporomandibular disorders and occlusion. [Text] 7th ed. St. Louis, Missouri, USA: Mosby Elsevier.
Moore KL, Dalley AF, Agur AM. Clinically oriented anatomy. Lippincott Williams & Wilkins; 2017 Sept 13.
National Institute for Health and Care Excellence, 2016. Temporomandibular disorders (TMDs) - NICE CKS [online]. Nice.org.uk. Available from: https://cks.nice.org.uk/ temporomandibular-disorders-tmds#!management [Accessed 30 Jul 2018].
Wright, E.F. (2014) Manual of temporomandibular disorders. 3rd ed. Chichester: Wiley Blackwell. [Electronic Book] Available at: https://aecc.idm.oclc.org/login?url=http:// lib.myilibrary.com?id= 553185(Accessed: 29 July 2018).
Carlsson GE. Epidemiology and treatment need for temporomandibular disorders. J Orofac Pain 1999;13:232-7
Türp, J. C., Jokstad, A., Motschall, E., Schindler, H. J., Windecker-Gétaz, I., & Ettlin, D. A. (2007). Is there a superiority of multimodal as opposed to simple therapy in patients with temporomandibular disorders? A qualitative systematic review of the literature. Clinical oral implants research, 18 Suppl 3, 138–150. https://doi.org/10.1111/j.1600-0501.2007.01480.x